.msg0

Introducere

Yoga este o practica personala si nu sunt importante, spre ex. exagerarile unor posturi pe care le vedeti pe Facebook. De asemenea un bun gimnast, care poate efectua o multitudine de posturi nu este un mai bun, yogi, iar posturile, daca sunt asa usoare pentru el, nu ar mai intra in practica de care ar avea nevoie (ci probabil ar lucra pe pranayama, ceva mai putin surprins de fotografii).

Mantra

cel mai usor intalnita sau sub forma cea mai populara este o succesiune de sunete (vibratiii) ce incearca sa activeze, sa vibreze, sa se conecteze cu o parte din noi. Cu vintele asezate peste aceste sunete sunt mai putin importante, insa precizia intonarii corecte este de forma unui modem care ar telefona / stabili o conexiue.

AUM

in acelas timp simpla, dar si complementara, AUM incearca sa cumuleze intreaga forma de manifestare a sunetului, produs in “abdomen” (cat mai jos) prin intonarea vibratiei A apoi urcand spre piept in pronuntia U si terminand pe varful buzelor stranse cu M.

Golgi Organ vs Stretching

mai multe informatii despre cum functioneaza acest sistem Gogli Organ gasiti pe google, important de retinut este ca sistemul muscular este in slujba sistemului nervos, dorim sa predomine o stare de relaxare, forma para-simpatica. Sistemul nervos este si in slujba respiratiei si mintii, respectiv am putea activa aceasta forma relaxanta de manifestare a acestuia, cel mai usor prin imblanzirea (cu rabdare) a respiratiei.

De asemenea in momentul cand lucram cu vreo asana, ne oprim cand intalnim o tensiune corespunatoare, pe care o putem procesa, calma, linisti prin respiratie. Nu supra-solicitam, nu ne balansam, ci doar observam cat mai calm unde sau cat din postura putem manfiesta.

Asana & Pranayama

acestea sunt capitolele din care cele mai multe tehnici ajung sa fie practicate si observate (public).

Asana se refera la posturile corpului, insa in mod traditional ea e compusa din 60% posturi meditative, 20% posturi de relaxare, 10% posturi de echilibru si 10% altele.

Pranayama, vine de la Prana – energia care sustine viata iar Yama – control. Contine tehnici care lucreaza prin respiratie si momentele acesteia (inspiratie, rententie post inspiratie, expiratie, retentie post expiratie).

Practica

Warm up

pentru incalzire, cele mai comune secvente folosite sunt

in acelas timp am descoperit posturi mai pasive dar care ne-au oferit unele senzatii din seria Vajransana

Eliberarea tensiunilor din spate

sunt cateva miscari pentru eliberarea tensiunilor din spate, ele ar trebuie sa contina:

  • aplecari in fata
  • deschideri / aplecari in spate
  • twisturi / rotiri laterale in axul coloanei
  • extensii laterale

coloana vertebrala protejeaza ceea ce ne coordoneaza 70% din activitatea sistemului nervos, punct de focalizare, revitalizare in yoga

Surya Namaskar / Salutarile Soarelui

Este o succesiune ce traditional este compusa din 12 posturi mimand tranzitia Soarelui in timpul unei zile sau unui an.

Detalii, poze si videoclipuri despre versiunea traditionala ce a fost prezentata, gasiti aici

Nadi Shodana

la sfarsit, intr-o postura meditativa (care se califica prin coloana dreapta, erecta, perpenticulara cu solul)

  • am inspirat alternativ, incepand de pe nara stanga, apoi expirand pe dreapta, inspirand pe dreapta si exiprand in final pe stanga
  • pastrand aceiasi durata a momentului de inspiratie/respiratie si continuand acest ciclu (care se termina pe aceiasi nara stanga)
  • timp de aproximativ 5 minute.

Evenimente urmatoare sugerate:

Yin Yoga 20 Septembrie orele 20:30 si Surya Yoga 22 Septembrie orele 07:00