Nadi Shodhana

nadi shodana, nadishosana, nadisuddhi

Cand purificarea canalelor pranice se intampla, atunci vor aparea si unii indicatori externi, precum o subtirire a corpului si cu siguranta o splendoare a fetei.
[HYP 2:19]

Ca rezultat al purificarii canalelor pranice, se obtine abilitatea de a retine suficient aer; focul gastric va creste, se va observa o liniste interioara si o stare de sanatate. [HYP 2:20]

La fel cum printre toate din asana, sirsasana si padmasana, ambele impreuna, sunt considerate cele mai bune, similar in pranayama (ce o regasim in textele yogice sub forma celor 8 khumbakas – retentii) Nadi Shodhana exceleaza printre ele, unde fiecare khumbaka ar realiza un efect iar Nadi Shodhana Pranayama le-ar realiza pe toate impreuna (combinate).

nadishodhana


Nadi Shodhana

aceasta se va executa timp de (minim) 3 minute / sesiune

spatele drept

indiferent ca stai pe o pernita, pe marginea unui pat, scaun sau salteluta.. gasesteti o postura suficient de confortabila in care sa pastrezi spatele drept pe durata executiei posturii

ochii inchisi

pentru a creste eficienta respiratiei, eliminam consumatorii atat de oxigen cat si de atentie, pastram observatia exclusiv pe respiratie, ochii inchisi!

gresturile / mudra

degetul aratator si cel mijlociu se inchid in palma, cel inelar si mic se lipesc: Vishnu Mudra

 

Tehnica

Prima dată vei inspira pe ambele nari, apoi (blocând nara dreaptă) expiri lung pe nara stângă.

Inspiri incepand cu nara stanga, fara retentie, alternand narile – respectiv expir mereu pe nara opusa fata de care am executat inspiratia. Inspiratia este calma si lunga, incepand cu 3 secunde apoi usor cand este confortabil urcand spre 4, sau chiar 5 secunde pe fiecare moment al respiratiei (repet: fara rentetie / retinerea aerului).