Marte – Marți – Mărțișor

astăzi o să vedeți multe articole care o să vă descrie până într-un punct semnificația acestui simbol, mărțișor, în special legate de șnur, de culorile acestuia, flori(t) etc. însa cei care au păsit puțin pe drumul yoga poate au observat deja și șnuruletele astea:

snur alb rosu galben

sa fie oare ceva în comun?

la suprafață, rosu – marte – marți – mărțișor (inclusiv în combinație cu alb ce ar duce spre roz) ne-ar reaminti de articolele anterioare despre  culori și astre, zeul Marte, Berbec, renașterea naturii, etc.

dar la fel ca și în tradiția acestor meleaguri, culorile erau alese pentru că reprezentau și o uniune – yoga, chiar dacă aici mulți vorbesc de iarnă-vară, aceste culori purtate ca snur din originile poporului evreu, India până în Indonezia au și următoarea semnificație, o unire cu partea spirituală (sau psihică), respectiv cu mai mult decât ceea ce am accepta inițial că suntem. Ea apare de asemenea în unele culturi sau ritualuri specifice precum în India (raksha bandhan, rakhi) sau Hindusim (kalava), Budism, Creștinism (geneza 38), Kabbalah, etc.

(șnur) Roșu, Alb și Galben în Yoga

poate cea mai consacrată semnificație a unui astfel de șnur, că este doar roșu-alb, sau roșu-alb-galben, se regăsește în capitolele mai subtile din yoga, kundalini-tantra, unde ele reprezintă canalele, firele, șnururile energetice considerate cele mai importante:

Ida

numit și firul stâng, ALB, feminin, rece, ce reprezintă Luna, asociată si cu râul Ganga, ce pornește din mooladhara și trece prin nara stângă.

Având în vedere că Luna mai reprezintă și noaptea, uneori găsim acest simbol reprezentat și de culoarea neagră (vs Roșu -> Soare / Zi), mărțișoare roșu-negru fiind purtate și pe vremea dacilor, de asemenea roșu-negru fiind un simbol și în tările asiatice mai nordice ca și China sau Japonia.

Pingala

numit și firul drept, ROSU, masculin, fierbinte, reprezentând Soarele și asociat cu râul Yamuna, pornind din mooladhara și trecând prin nara dreaptă

Sushumna

firul central, Galben-auriu, asociat cu raul Saraswati,ce urcă drept pe “linia” coloanei vertebrale

O altă perspectivă asupra mărțișorului

unind în general aceste culori, chiar și doar alb-rosu, am putea spune că amintește nu de trezirea naturii cât de trezirea kundalini, această ascensiune și impletirea canalelor energetice cele mai importate. Un reminder că suntem mai mult decât un corp ce acumulează un reziduu al alimentelor sau al gândurilor.

hari aum, tat sat, namaste!