Raceala (comuna) – Terapie prin Yoga

Yoga propune cunoasterea si inelegerea manifestarilor care se intampla asupra corpului nostru inaite de a descrie cateva aspecte terapeutice. Unul din lucrurile pe care ar trebui sa le intelegem este ca exista o tendita naturala a corpului de a elimina toxine, iar raceala este una dintre cele mai intalnite forme de curatare si re-echilibrare (punct sustinut si in Yoga Management of Common Diseases – Dr. Swami Karmananda). In alta ordine de idei sunt si alti factori care pot grabi o raceala, cum ar fi un regim alimentar neadecvat, o digestie lenta, o viata sedentara sau mai bine zis lipsa exercitilor care duce la lipsa unui tonus muscular si probleme in circulatia sangvina.

Raceala poate fi prevenita cand energia pranica este prezenta in corp in cantitati corespunzatoare si functile fiziologice sunt in echilibru.

Primele simptome pe care le intalnim si la raceala precum ar fi si un gat uscat ne trimit direct cu gandul la un usor dezechilibru pranic. Recomandarea imediata ar fi sarirea peste o masa si practicarea de kryias precum neti si kunjal (pana la 2-3 ori pe zi), impreuna cu tehnici energizante de pranayama. Punct in care recomandarea mea este odata cu nasul curatit practicarea a:

– cel putin 5 serii de kapal bhati (preferabil 108 contractii)
– 3 serii de bastrika (intre 25-50 de expiratii)
– 5 serii de anulom vilom (in proportia de 1:2:2) pentru curatarea nadi-urilor

De asemenea se mai recomanda si ceaiuri fierbinti cu condimente picante: ghimbir, piper, scortisoara, timp de odihna in liniste, poate chiar absenta comunicarii verbale o vreme (mouna) pentru a minimaliza pierderile inutile de energie – vorbind.

Iar daca febra si alte simptome mai severe apar, retragerea la pat si 6 sau mai multe pahare cu apa fierbinte si lamaie pe zi. Iar in timpul febrei neti si kunjal sa nu fie efectuate, in plus Yoga Nidra si comunicarea (verbala) de preferal doar interna.

Daca raceala este recurenta de mai multe ori pe an, trebuie analizat mai atent dezechilibrul sistemului de imunitate,poate sunt alti factori care trebuie luati in considerare (de la alergie alimentare, lipsa vitamine/minerale, lipsa proteine, probleme digestive sau de metabolism, etc.)


Alte recomandari:

– practica regulata de Surya Namaskar intareste capacitatea, rezistenta corpului in fata tuselor si racelii
– nu se recomanda fumatul
– inhalatii de vapori timp de 10 minute si gargare de apa cu sare
– iar bineinteles ca si sursa de nutrienti sa nu lipseasca fructele, supele fierbinti din legume de sezon impreuna cu fruze de coriandru, ghimbir, si alte condimente picante. Alimente bogate in vitamina A si C.