Radio Cluj 1

Yoga este mai mult populară decât cunoscută. Multe terapii, tehnici de recuperare, fitness sau dans au la bază această inepuizabilă resursă, yoga. Și nu doar medicina tradițională importă, probează și validează din conceptele ei, ci inclusiv noile științe, precum fizica cuantică sau psihologia își regăsesc descrierile și ajung să refolosească termenii din yoga.

Deși ceea ce se desfășoară sub percepția de sport reprezintă cel mult 0.5% dintr-o grupare a ramurilor yoga, beneficiile experimentării acestei porțiuni au susținut yoga în topul 20 a celor mai populare clase fitness group inclusiv în ultima decadă.

La baza acestor clase stă conceptul de Asana, o postură a cărei atribute include stabilitatea, confortabilitatea și susținerea îndelungată. În zilele noastre, însă, când cineva menționează o postură yoga, gândul sare la tot felul de acrobații sau contorsiuni postate pe rețelele sociale. O clasificare a posturilor tradiționale ar fi 60% meditative, 20% de relaxare, 10% de echilibru si 10% altele. Iar față de sursa lor le-am putea încadra în posturi relevate sau posturi naturale.

Posturile relevate sunt acele expresii ale corpului, care s-au observat după finalizarea unui moment mai lung de meditație, de introspecție, înțelegându-se ulterior că acea specifică poziționare a corpului reprezintă o auto-aliniere menită să susțină îndelung, confortabil și stabil acel proces.

Posturile naturale sunt rezultatele unor observații externe, asupra naturii (Soare, munte, animale) care reprezintă o sursă de inspirație și manifestările acestora pot fi reinterpretate și importate de către organismul uman. Astfel pe lângă 84 de posturi clasice, tradiționale, sunt amintite că ar exista alte 35 mil., câte una specifică fiecărui organism viu. Spre exemplu, dacă instinctul unui câine, este ca după o ședere mai lungă sau la trezire să execute anumite alungiri ale coloanei, numite comun „câinele cu fata în sus” sau „câinele cu fața în jos” iar prin imitația gesturilor și la om s-au regăsit aceleași efecte, atunci s-a dat curs la rafinarea, documentarea și includerea lor într-o practică matinală.

O clasă de yoga poate conține mai multe asane, cu un efect benefic atât pentru corp, dar mai ales pentru minte. Acest proces fiind structurat într-o formă firească învățării, de la general la complex, de la brut la subtil.  Pe parcursul vieții ne educăm o anumită postură a corpului, gesturi, programe de folosire a sistemului locomotor (mușchi, oase). Astfel pentru aceiași acțiune noi folosim corpul diferit față de alții și chiar față de noi înșine în funcție de moment. Această yoga posturală rescrie tiparele bio-mecanice prestabilite, în momentul în care, prin repetarea unor posturi găsim forme mai eficiente, mai relaxante, mai puțin consumatoare de energie. Astfel efectele practicării depășesc nivelul fizic, hormonal și trec spre unul mintal, energetic.

Să spui că nu ești destul de flexibil pentru yoga, e ca și cum ai spune că nu ești destul de murdar să te speli. În primul rând observă că mușchii sunt sub controlul sistemului nervos, iar sistemul nervos sub controlul minții. Când bei un pahar de alcool, parcă instant se relaxează corpul și devine mai flexibil, deci chiar dacă observi sau nu, totul pornește din minte și o stare a sistemului nervos.

Yoga posturală, mai sportivă, îți readuce treptat atât sensibilitatea cât și controlul asupra întregului organism. Vei observa o echilibrare a corpului, o libertate mai mare de expresie, o lipsă a tensiunilor, eficiență bio-mecanică și psihică, o rezervă mai mare de energie. Practica Yoga reprezintă cel mai înalt potențial de a experimenta viața prin ceea ce cunoaștem drept organism uman.

for destination: http://radiocluj.ro/2017/01/31/sport-pentru-sanatate-meditatie-relaxare-si-echilibru-prin-yoga/